SJBN Jonge Balie Congres 2021

5 November 2021 @ 09:00 - 23:00

Thema: Vrijheid & Veiligheid

Informatie

De doelstelling in 2020 was aanvankelijk dat we met elkaar ‘75 jaar vrijheid’ zouden gaan vieren. Het bleek echter een roerig jaar te worden, waarbij ons gevoel van ‘vrijheid’ en ‘veiligheid’ flink op de proef werd gesteld. Het coronavirus woekerde namelijk plotseling ons land binnen en de naschokken van dit virus zijn vandaag de dag nog steeds merkbaar in de samenleving. Thuiswerken werd het nieuwe normaal, waarbij de uitzondering op de regel de standaard werd. In het kader van de volksgezondheid werden/worden de fundamenten van onze mensenrechten in grote mate beperkt om het coronavirus onder de duim te kunnen houden. De opmars naar een normaal leven is echter in gang gezet met de ontdekking van een vaccin!

Het Jonge Balie Congres zal dit jaar in het teken staan van de wisselwerking tussen enerzijds de ‘vrijheid’ en anderzijds de ‘veiligheid’ in het licht van de voornoemde ontwikkelingen. De centrale vraag van deze dag betreft in hoeverre we kunnen spreken van een voldoende mate van veiligheid en vrijheid in Nederland in de breedste zin des woords. Tijdens het congres zal er worden gesproken over diverse thema’s, zoals de verhouding tussen de democratie en de rechtstaat. Ook thema’s zoals de schending van mensenrechten en de klimaatcrisis zullen aan bod komen. Daarnaast zal er aandacht worden besteed aan een afgeleid aspect van vrijheid ‘het recht op privacy’ en het recht op ‘vrijheid’ en ‘veiligheid’ op de werkvloer. Tot slot zal ‘het recht op vrijheid van meningsuiting’ onder de loep worden genomen.

Het belooft al met al een prachtig congres te worden, waarbij de aandacht zal worden gevraagd voor twee belangrijke pijlers van onze samenleving: Vrijheid & Veiligheid. Nu we het afgelopen jaar zoveel met elkaar hebben overwonnen, is het van de belang om de vrijheid en veiligheid in 2021 te blijven koesteren!

Meer informatie over en aanmelden voor het SJBN Jonge Balie Congres 2021 kan via de website van de Stichting Jonge Balie Nederland. Voor advocaat-stagiairs van het arrondissement Gelderland kan ook een educatieve stempel worden verdiend.

Deel deze activiteit

Agenda

Details

  • Date: 5 November 2021
  • Time: 09:00 - 23:00